In het voorjaar van 2021 lanceerden we een oproep voor ‘niet-zorgpersoneel’ in ziekenhuizen om te vertellen hoe ze de covidcrisis en de gevolgen ervan hebben beleefd. In samenwerking met de Artsenkrant bereikten we 849 professionals. Hun antwoorden werden verwerkt en geanalyseerd, en de conclusies hieruit verschenen onlangs in De Artsenkrant. ZORGI vat de belangrijkste vaststellingen voor u samen.
Voor we in de cijfers duiken, nog even dit: met ‘niet-zorgpersoneel’ bedoelen we in deze context alle werknemers in een ziekenhuis die zelf geen zorg verlenen aan patiënten. Dat kunnen administratieve medewerkers zijn maar ook leden van het HR- of IT-team, of medewerkers in een laboratorium. In tegenstelling tot het zorgpersoneel zelf hoeven zij dus niet altijd allemaal in het ziekenhuis aanwezig te zijn. Dit helpt bij het begrijpen van sommige cijfers.
- Telewerk vooral in Vlaanderen doorgebroken
Bij vele organisaties buiten de zorg heeft de pandemie een blijvend effect gehad op de invoering of uitbreiding van telewerk. In de ziekenhuizen bleek dat niet altijd het geval. Slechts vier op de tien niet-zorgmedewerkers konden tijdens de pandemie één of meerdere dagen thuiswerken. Opvallend verschil hierbij: de Nederlandstalige medewerkers (52%) krijgen veel meer de kans om te telewerken dan hun Franstalige collega’s (33%). - Covid heeft de werkomstandigheden veranderd (maar niet altijd ten goede)
Daarnaast stelt een meerderheid van de medewerkers vast dat hun werkomstandigheden niet echt verbeterd zijn: 62% ervaart meer werkstress, 55% ziet geen positieve evolutie in de relatie met de collega’s en 73% vindt dat de jobinhoud ook niet echt verbeterd is. - Digitalisering maakt een reuzensprong
Aan de technologie zal het nochtans niet gelegen hebben. Meer dan zes op de tien bevraagden hebben nieuwe technologie en IT-oplossingen mogen verwelkomen en hun omgeving versneld zien digitaliseren. Ook hier was de trend merkbaarder in Vlaanderen (70%) dan in het zuiden van het land (56%).
Online vergaderen is de opvallendste nieuwkomer sinds de pandemie. Van de 74% respondenten die vandaag online vergaderen, is 67% hiermee begonnen sinds covid. Ook andere technologieën hebben hun intrede in de ziekenhuizen niet gemist sinds de pandemie: digitale platforms voor betere communicatie tussen de diensten (van 34% naar 64%), digitale inschrijvingssystemen voor de bezoekers (van 18 naar 47%), online inschrijvingssystemen voor de patiënten (van 26 naar 49%) en digitale facturen (van 29 naar 49%) maakten sinds maart 2020 een reuzensprong voorwaarts.
Graag het volledige artikel lezen? Lees dan verder in het artikel van De Artsenkrant.