Of het nu gaat om medisch, administratief of financieel personeel, onze IT-oplossingen hebben tot doel het werk van het ziekenhuispersoneel te vereenvoudigen en te optimaliseren. Er moet echter worden toegegeven dat deze doelstelling niet altijd wordt bereikt.
Om ervoor te zorgen dat wij zo dicht mogelijk bij de behoeften van onze gebruikers staan, heeft ZORGI een uitgebreid interactieproces met zijn klanten opgezet. Denk daarbij aan de ZORGI Communityn Study groups, die de functionele evolutie van onze software verzekeren in overeenstemming met de behoeften van de gebruikers op het terrein, de gebruikersdagen en de ZORGI Academy, die gebruikers van de software bijeenbrengen met het doel een beter begrip, een betere hantering en derhalve een betere gebruikservaring van de software te bevorderen.
Duiken in de intimiteit van de gebruiker
Naast deze processen wilde ZORGI nog een stap verder gaan door nog dichter bij het dagelijkse gebruik van zijn software door zijn gebruikers te komen. Concreet bieden wij ziekenhuizen die onze oplossingen gebruiken de mogelijkheid om onze CEO en een team van “business” en “UX” specialisten te ontvangen om samen te werken aan de irritaties die kunnen overblijven in het dagelijkse gebruik van de software. Om zoveel mogelijk elementen en concrete lessen vast te leggen, worden deze bezoeken afgelegd “in het heetst van de strijd” samen met verpleegkundigen en artsen die de tijd nemen om hun ervaringen met het gebruik te delen. Omwille van de efficiëntie en om tot de kern van de zaak te komen, worden deze vergaderingen met het ziekenhuis voorbereid aan de hand van een formulier dat vóór het bezoek wordt toegezonden.
Wat is de impact?
Wegens de pandemie, die een grote druk legt op de instellingen, zijn tot nu toe slechts drie bezoeken georganiseerd, telkens bij klanten die Xperthis CARE gebruiken. We mochten meelopen in het universitair ziekenhuis Tivoli, het ziekenhuis Beau Vallon en het universitair ziekenhuis St-Pierre in Brussel. Of het nu gaat om Melchior, de “business” of de “UX” teams, iedereen wijst op het belang van het werken met de eindgebruiker in zijn of haar concrete realiteit om ons inzicht in zijn of haar behoeften te versterken en bijgevolg nog meer betekenis te geven aan onze inspanningen om hem of haar te ondersteunen in zijn of haar taken.
Vanuit commercieel oogpunt stelden deze bezoeken ons in staat een positieve dialoog aan te gaan met het ziekenhuis en onze oplossingen in een nieuw daglicht te stellen voor sommige besluitvormers in ziekenhuizen. Deze bezoeken hebben ook bevestigd dat bepaalde ontwikkelingen die in Xperthis CARE aan de gang zijn (het parthogram, de ontwikkeling van kluizen via MaSanté, observatienota’s…) goed in de smaak vallen bij onze gebruikers.
Last but not least stelt de ‘Vis ma vie’-aanpak ons in staat om tijdens elk bezoek concrete verbeterpunten te identificeren, die worden opgevolgd door de UX- en bedrijfsteams. Zo werden tijdens het bezoek aan het CHU St-Pierre niet minder dan 16 actiepunten geïdentificeerd en door de ZORGI-teams opgevolgd. Daaronder de integratie van een spellingcorrectiefunctie in de formulieren.
Inzicht in de problemen
Grégory Lequeux, hoofd van het UX/UI-team, benadrukt het belang van rechtstreekse communicatie met de gebruikers op het terrein: “Het gebeurt vaak dat de teams van zorgverleners die we bezoeken ons vertellen over hun frustratie omdat ze bepaalde taken niet met de software kunnen uitvoeren. Vaak is de functie die aan hun behoeften beantwoordt wel beschikbaar, maar zijn zij er zich niet van bewust of is zij niet ingesteld. Deze bezoeken compenseren dus ook een gebrek aan communicatie en zelfs opleiding over onze producten. “Vis ma vie” moedigt ons ook aan om ons meer en meer op de behoeften van de gebruikers te richten, met name door vaker naar het veld terug te keren om hun behoeften te begrijpen. Dit geeft meer betekenis aan ons bedrijf en dus aan onze oplossingen.”