Eerste mijlpaal in fusietraject AZORG

Eerste mijlpaal in fusietraject AZORG

Het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (A.S.Z.) en het Onze Lieve Vrouw Ziekenhuis (OLV Aalst) zijn hun fusietraject op de best mogelijke manier gestart: begin maart zijn ze succesvol gestart met één gemeenschappelijke patiëntenadministratie, OAZIS ADT. Na maandenlange voorbereiding en begeleiding werd dit succes mogelijk gemaakt tussen de goede samenwerking met beide ziekenhuizen en ZORGI.

Terugblik op het AZORG-traject

De Aalsterse ziekenhuizen A.S.Z. en OLV Aalst, die elk drie campussen hebben, zijn begonnen aan een fusietraject. Het is de bedoeling zij vanaf 1 januari 2025 officieel één enkele entiteit vormen met één erkenningsnummer onder de naam AZORG, mits alle bevoegde instanties (waaronder de Belgische Mededingingsautoriteit) hieraan hun goedkeuring nog verlenen.

Een fusie brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Ook op IT-vlak. Beide ziekenhuizen gebruiken binnen verschillende domeinen oplossingen van ZORGI. Om tot een gefuseerd ziekenhuis te komen, ontwikkelde ZORGI samen met de twee instellingen dus een migratieplan om hun verschillende IT-oplossingen te harmoniseren.

Een ‘programma-aanpak’?

Om dit complexe fusieproject tot een goed einde te brengen, past ZORGI de ‘programma-aanpak’ toe.

Deze projectmanagement aanpak past ZORGI toe voor complexe projecten waarbij binnen een bepaalde periode verschillende projecten moeten afgerond worden bij eenzelfde klant. Deze verschillende projecten omvatten meerdere ZORGI-applicaties, waaraan verschillende ZORGI-projectteams werken.

Door een overkoepelend programma management toe te passen onder leiding van een programma manager kunnen we de verschillende projecten gecoördineerd gaan aanpakken. Deze programma-aanpak werd de voorbije jaren al succesvol toegepast bij de fusie van AZ Oostende en VITAZ.

Samenwerking is de sleutel tot succes

In het kader van de programma-aanpak vertrouwt ZORGI het beheer van grootschalige projecten zoals dat van AZORG toe aan een team: de Program Manager, die het hele programma coördineert, ondersteund door verschillende Project Managers. Zij zijn elk verantwoordelijk voor specifieke trajecten binnen het programma. Zij werken nauw samen met de verschillende projectteams in het ziekenhuis.

In het programma is het belangrijk dat elk project vlot verloopt en dat elke mijlpaal gehaald wordt.

Het succesvol bereiken van deze eerste mijlpaal is een belangrijke opsteker voor de ziekenhuizen en het ZORGI-team”, licht Thomas Wyckstandt, Program Manager van ZORGI, toe. “Om onze eerste mijlpaal te vieren, genoten we onlangs met zijn allen van een gezellig taartmoment.”

Een goede start in een dergelijk traject brengt vertrouwen met zich mee, zowel bij ZORGI als bij ons in het ziekenhuis” vult Goedele Antonissen, ICT Directeur van OLV Aalst aan. “De planning is de komende maanden uitdagend. We spelen samen met ZORGI heel kort op de bal en er is binnen de verschillende projecten veel overleg. Dat is ook nodig om ervoor te zorgen dat alles binnen de gevraagde timing kan opgeleverd worden. Door dit eerste succes is de samenwerking tussen onze respectievelijke teams alleen maar sterker geworden. Door de goede voorbereiding, planmatige aanpak en de verschillende dry runs hebben alle partijen hun rol goed kunnen opnemen. Dit succes bewijst ook dat de programma-aanpak werkt en ook in dit project zijn vruchten afwerpt.

Geïnteresseerd in onze oplossingen en diensten?

Ontdek hoe ZORGI uw ziekenhuis kan ondersteunen!