ZNA met NurseFlow

Veiliger en efficiënter werken in ZNA dankzij NurseFlow

Een verpleegkundige besteedt veel tijd aan overleg, administratie en registratie van gegevens. Hoewel het voor de patiënt van levensbelang is dat dit correct gebeurt, houdt dit de verpleegkundigen van hun kerntaak: zorg dragen voor de patiënt. Om verpleegkundigen te kunnen ondersteunen in hun dagelijkse werkproces, koos Ziekenhuis Netwerk Antwerpen voor NurseFlow van ZORGI. Deze mobiele applicatie biedt meer tijd, meer veiligheid en meer comfort voor zorgverleners en hun patiënten.

NurseFlow op maat van de noden van uw ziekenhuis

NurseFlow bevat 5 standaardmodules, gecombineerd in één mobiele applicatie: Blood Transfusion FlowMedication Administration FlowPaperless Nurse Flow (algemene taken, digitale registratie van vragenlijsten, foto’s van wonden en raadpleging van alle patiëntendata), Sample collection Flow (voor verpleegkundigen en laboranten) en Vitals & EWS Flow (voor snelle en juiste informatiedoorstroming van vitale waarden). Bovenop deze standaardmodules kunnen ziekenhuizen ook gebruik maken van de modules Business Intelligence of Dashboard. Deze extra modules maken het management mogelijk om met data aan de slag te gaan en zo bij te sturen. Sinds kort is er ook een ‘Probleemmodule’ die de communicatie van problemen op een afdeling snel naar juist persoon doorgeeft.

Een ziekenhuis kiest zelf welke modules ze willen activeren op basis van wat ze nodig hebben ter ondersteuning van hun werkprocessen. Ze kunnen dus gerust starten met één module en langzamerhand meerdere modules activeren. ZNA, bijvoorbeeld, koos ervoor om NurseFlow te gebruiken ter ondersteuning van het proces van bloedtransfusies en staalafnames. Daarnaast gebruiken ze ook Business Intelligence en de Probleemmodule vertelt Wouter Van de Broek, Module Owner bij ZORGI.

ZNA streeft naar optimale patiëntveiligheid bij transfusie en staalafname

Wij waren op zoek naar een manier om menselijke fouten maximaal te kunnen uitsluiten, het proces zo efficiënt mogelijk te maken en te zorgen voor taakuitzuivering bij de verpleegkundigen. NurseFlow was het perfecte antwoord op onze vraag. De app werkt als een tweede paar ogen” vertelt Joris Boeykens, referentieverpleegkundige Hemovigilantie bij ZNA.

Bij ZNA zijn we live gegaan met de Bloedtransfusiemodule in oktober 2020” vertelt Wilfried Mertens, Unit Manager Mobile bij ZORGI. “We beginnen uiteraard altijd eerst op 1 à 2 afdelingen en rollen dan stelselmatig verder uit naar andere afdelingen. Met de module “Sample Collection Flow” zijn we ook in test. Deze zal uitgerold worden over het ganse ziekenhuis van zodra het nieuwe EPD, waarmee de module geïntegreerd werkt, wordt gebruikt.

De Covidcrisis: een extra uitdaging tijdens de implementatie

We zijn gestart met NurseFlow in volle covidcrisis. Dit had impact op de manier van opleiden. Er werden enkel opleidingen gegeven aan kleine groepjes key users. Zij moesten op hun beurt via e-learning, aan de hand van korte werkfiches en tips & tricks zorgen voor de opleiding van de eindgebruikers op de werkvloer. Er kon ook geoefend worden in de testomgeving legt Katinka Schatteman, Klinisch bioloog bij ZNA, uit.

We zijn heel tevreden over de flexibiliteit, de multidisciplinaire samenwerking en het engagement van iedereen intern en bij ZORGI. Er was wekelijks een meeting met het projectteam. Nadat de software door ZORGI geïnstalleerd was, bleef er support- en technische opvolging. Nu zijn er nog steeds regelmatig updates volgens een bepaald schema

De voordelen van modules bloedtransfusie en staalafname volgens ZNA

De balans na bijna twee jaar gebruik van NurseFlow in ZNA is positief.

“De patiëntveiligheid is verhoogd. Er zijn minder incidenten. De app doet extra controles op vlak van juistheid en zorgt voor betere traceerbaarheid van het bloedproduct. Zo komen we tegemoet aan de wettelijke normen van de FOD Volksgezondheid” vertelt Joris Boeykens van ZNA.

Het ziekenhuis kan ook efficiënter werken.

“Weg met de aanvragen op papier en de vele manuele acties met het risico op fouten op vlak van identificatie. Doordat alles voor de staalafnames elektronisch kan gebeuren (van aanvraag tot koppeling met het nieuwe EPD) zal het proces overzichtelijker zijn en met minder kans op fouten” vult Katinka Schatteman van ZNA aan.

Geïnteresseerd in onze oplossingen en diensten?

Ontdek hoe ZORGI uw ziekenhuis kan ondersteunen!